Denominación de Orixe Ribeira Sacra

A Ribeira Sacra é unha zona de produción de viño cunha superficie de 2.500 hectáreas de viñedo, que representan o 5,2% do terreo dedicado aos viñedos en Galicia. Inclúe parroquias e lugares de 20 concellos situados á beira do Miño e do Sil, no sur da provincia de Lugo e ao norte de Ourense.

Estes concellos agrúpanse en cinco subáreas tradicionalmente diferenciadas como produtores de viños moi especiais: subárea Amandi, subárea Chantada, subárea Quiroga-Bibei, subárea Ribeiras do Miño e subárea Ribeiras do Sil.

A superficie dedicada en todas elas ao cultivo da vide está restrinxida á situada na ribeira e a variedade principal é a mencía.

Como variedades autorizadas, preferiu as brancas como Godello, Loureira, Treixadura, Doña Blanca, Albariño, Torrontés, Branco lexítimo e Caíño branco. Como tintas preferentes, o territorio protexido ten Mencía, Brancellao, Merenzao, Sousón, Caíño tinto, Caíño longo e Caíño bravo e como tintas autorizadas Garnacha tintorera, Mouratón, Tempranillo e Gran negro.