Denominación de Orixe Valdeorras

A tradición vitivinícola de Valdeorras remóntase á época romana. Baixo a protección dun microclima mediterráneo-oceánico, os romanos plantaron viñedos e construíron adegas. Deron así orixe a unha cultura, hoxe laica, no coidado da viña e na elaboración de exquisitos viños, á que cantaban peregrinos e peregrinos camiño de Santiago.

Desde entón, o arduo camiño percorrido polos viticultores e elaboradores foi dando os seus froitos ata que a Denominación de Orixe Valdeorras foi recoñecida por orde ministerial en 1945. A entidade nace coa vocación de traballar na recuperación de variedades autóctonas como Godello e Mencía, sendo as súas liñas fundamentais de actuación apostar pola calidade, promover o control, facilitar a promoción e buscar novas vías de expansión e comercialización.

Na actualidade, o traballo de elaboración do viño e o complexo mundo que o rodea organízanse a través do Consello Regulador, o organismo que rexe os destinos da Denominación de Orixe, que abrangue as zonas vitivinícolas dos concellos da Rúa, Carballeda de Valdeorras, Larouco, O Barco, O Bolo, Petín, Rubiá e Vilamartín. Para os brancos, preferentemente, as uvas empregadas son Godello, e tamén Dona Branca e Palomino ou Xerez. Para os tintos, preferentemente Mencía e Sousón, pero tamén Brancellao, Merenzao ou María Ardoña, Negreda, Garnacha tintorera, Alicante, Tempranillo e Grao negro.